петък, 14 ноември 2014 г.

Връзката между сърдечния ритъм и горенето на мазнини в SPINNING

 Няма човек , който да не е почувствал поне веднъж в час по SPINNING , че просто не може повече. Въздухът не достига дори и през устата, всеки един мускул на краката и седалището е пренатегнат и сякаш не може да задвижи още едно завъртане на колелото.
     Без значение дали става дума за любител или трениран атлет, всеки достига в даден момент лимита на своята сърдечно-съдова издръжливост. Какво представлява сърдечно-съдовата издръжливост – това е способността на сърцето, кръвоносните съдове и дробовете да снабдяват мускулите с кислород, за да бъде произведена енергия, за задвижването им. Достигнете ли лимита на снабдяване с кислород, няма откъде да бъде произведена енергия и движението на тялото просто спира. Следователно колкото по-висока е сърдечно-съдовата издръжливост, толкова по-трудно мускулът се ,,уморява” и толкова повече нараства способността да се задържим в ,,ЗОНАТА НА ГОРЕНЕ НА МАЗНИНИ” ( за да достигне този стадий, тялото минава през първите две зони на горене на креатин фосфат и въглехидрати).       
      Това, което прави програмата SPINNING с вас е да използва нивата на сърдечния ви ритъм , за да постигнете максимален ефект в изгарянето на мазнини. Във всеки една момент от 45-60те минути на тренировката, инструкторът трябва да контролира прехода между различните стойности на сърдечния ритъм.Наличието на устройство за проследяване е плюс, но чрез внимателно регулиране на нивата на съпротивление на въртене и темпото, ще постигнете същия ефект. Идеята е винаги да сте в тясна ,,връзка” със сърцето си, докато тренирате. SPINNING съчетава тяло и дух в една неразривна цялост, а сърцето в най-здравата връзка между двете! При правилно контролиране на сърдечния ритъм , дори в седнало положение и при ниско ниво на съпротивление, сърцето продължава да вкарва тялото в режим на горене, превръщайки всяка минута от тренировката в смислено упражнение. Всяка една тренировка по програмата SPINNING съответства на различни стойности на сърдечния ритъм и има своята насоченост.   

     Ще ви представим най-общо основните програми и техните характеристики

  ИЗДРЪЖЛИВОСТ - ЕNDURANCE( 65-75% от максималния сърдечен ритъм (МСР) – Идеален начин да повишите енергийното си ниво, да ускорите метаболизма си и да горите мазнини.
СИЛА –STRENGHT (75-85% от МСР) – Повишава силовата ви издръжливост(способността да въртите по-дълго с по-високо съпротивление, оформя мускулите на бедрата и седалището, развива способността за ментално съсредоточаване.
ИНТЕРВАЛИ – INTERVALS(65-92 % от МСР) – Тренира сърцето да се възстановява по-бързо от сериозно натоварване, увеличавайки способността ви да се задържате по-дълго в   "ЗОНАТА НА ГОРЕНЕ"
 СЪСТЕЗАТЕЛЕН ДЕН - RACE DAY (80-92% от МСР) – Предизвикателство и за най-тренираните колоездачи – съчетание от високо съпротивление, много планинско катерене и малко почивки. Ще ви е необходимо да призовете вътрешния ви Ланс Армстронг, за да издържите.
 ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ – RECOVERY (50-65% от МСР) – за трениращите над 3 пъти седмично. Позволява ви да разтегнете добре мускулите и буквално да ,,възстановите” . Само трениращите интензивно са ,,възпитали” тялото си да гори мазнини и при леко натоварване, не се препоръчва за начинаещи.
Старайте се да отделите поне три дена в седмицата на SPINNING ( или друго сериозно аеробно натоварване) и следвайте насоките на инструктора за регулиране на съпротивлението и темпото, за да сте сигурни, че ще постигнете желания ефект. Добре е преди всяка тренировка да сте подготвени какво ви очаква, за да въртите максимално ефективно и да нагласите мисълта си за постигане на целения резултат.

0 коментара:

Публикуване на коментар