сряда, 9 септември 2015 г.

Зеленчуци според Кръвната Група А



От малки ни повтарят, че зеленчуците са полезни. Почти всяка ,,популярна" диета включва зеленчуци. Но както няма нищо чисто черно или чисто бяло , така и зеленчуците не са супер храна , еднакво полезна за всички .
  Истината за зеленчуците, като за всяка друга храна се корени в кръвната група. Така някои зеленчуци  са ужасно полезни за хора с кръвна група А , но същите тези зеленчуци забавят метаболизма и предизвикват слузеста стомашна секреция при другите кръвни групи.

Ще се опитам да ви представя основните и общоизвестни зеленчуци , разпределени в трите категории - ( МНОГО ПОЛЕЗНИ / НЕУТРАЛНИ / ОТБЯГВАЙТЕ  ) за четирите кръвни групи .



Зеленчуците са от жизнено значение за  кръвна група А , тьй като осигуряват минерали , ензими и антиоксиданти . Яжте колкото е възможно по-често зеленчуци ( сурови или приготвени на пара , ако искате да се възползвате максимално от качествата им)
Повечето зеленчуци са полезни за кръвна група А , но има няколко , за които трябва да ви предупредя – чушките дразнят деликатния ви стомах , както и плесените във ферментиралите маслини. Кръвна група А са също много чувствителни към лектините в градинските и сладките картофи , както и в зелето . Отбягвайте и доматите , тьй като имат крайно неблагоприятен ефект върху храносмилателната ви система. Доматите са особена храна, съдържат лектини , които причиняват аглутинация ( натрупвания по коремната стена , които тялото разпознава като чужди ) при всяка кръвна група. И все пак кръвна група 0 не образува антитела към тях и може да ги консумира , както и група АБ.
Въпреки че царевицата е в списъка с неутралните храни , по –добре я отбягвайте , ако имате проблеми с  храносмилането или с теглото , заради склонността й да забавя метаболитните процеси.Броколите подчертано се препоръчват заради антиоксидантния им ефект , който укрепва имунната система и спира патологичното делене на клетките.
 Използвайте много чесън . Той е природен антибиотик , също укрепва имунната ви система и е изключително полезен за кръвта ви .
  И разбира се тофу е основаната храна за кръвна група А, за жалост твърде скептично приемана по нашите географски ширини. Тофу няма вкус и приема вкуса и аромата на зеленчуците и подправките , с които е приготвено.  

МНОГО ПОЛЕЗНИ
АЛАБАШ                     
АНГИНАРИ
БАМЯ
БРОКОЛИ
ЗЕМНА ЯБЪЛКА
ИСПАНСКИ ЛУК
КЕЛ
КЕЙЛ
КЪЛНОВЕ ОТ ЛЮЦЕРНА
ЛИСТА ОТ  ЦВЕКЛО
МАГДАНОЗ
МАРУЛЯ И ЗЕЛЕНА САЛАТА
МОРКОВИ
РЯПА
ПАЩЪРНАК
ПРАЗ
СПАНАК
ТИКВА
ТОФУ
ХРЯН
ЦИКОРИЯ
ЧЕРВЕН ЛУК
ЧЕСЪН


НЕУТРАЛНИ
АВОКАДО                         
АСПЕРЖИ                         
БАМБУКОВИ СТЪБЛА    
БРЮКСЕЛСКО ЗЕЛЕ         
БЯЛА И ЖЪЛТА ЦАРЕВИЦА       
ГЪБИ
ЗЕЛЕН ЛУК
ЗЕЛЕНИ МАСЛИНИ
КАРФИОЛ
КЕРВЕЛ
КИМИОН
КОРИАНДЪР
КРАСТАВИЦИ
КРЕСОН
МОРСКИ ВОДОРАСЛИ
РЕПИЧКИ
ТИКВИЧКИ
ЦВЕКЛО
ЦЕЛИНА


ОТБЯГВАЙТЕ
БЕЛИ КАРТОФИ
ЗЕЛЕ
ДОМАТИ
ЖЪЛТИ, ЗЕЛЕНИ И ЧЕРВЕНИ  ЧУШКИ
КИТАЙСКО ЗЕЛЕ
ПАТЛАДЖАНИ
СЛАДКИ И ЧЕРВЕНИ КАРТОФИ
ЧЕРНИ МАСЛИНИ

0 коментара:

Публикуване на коментар