четвъртък, 4 юни 2015 г.

Няколко Полезни Съвета за Най-Ранно трениращите

Ранната сутрешна тренировка трудно може да бъде идеална. В един перфектен свят , би трябвало да станем поне няколко часа преди самата тренировка , за да дадем на тялото нужното време да покачи температурата си и да раздвижи течността, заседнала в дисковете между ставите и прешлените през нощта.

Но не живеем в перфектен свят и за мнозина от нас сутрешната тренировка е едно от първите неща , които правим след ставане .

Все пак има няколко полезни и лесни съвета, които можем да следваме , за да извлечем максимален ефект от ранната тренировка.




    




    1.     Заместете ставането с няколко часа по-рано с бърз горещ душ.

Нищо  че ще ви се наложи да се изкъпете отново след тренировката. Този горещ душ ще свърши чудеса в раздвижването на кръвта  и на течността , която се е задържала в междупрешленните ви дискове. Какви са рисковете да тренирате преди тази течност да се е раздвижила-? Буквална амортизация и изтъркване на ставите и прешлените.

       2.Изпийте една топла напитка .


Независимо дали става дума за кафе , чай или просто чаша топла вода , топлата напитка преминаваща през храносмилателния ви тракт ще го събуди почти точно толкова , колкото и топлия душ.

    3.       Да ядем или не преди ранна тренировка – това е въпросът !

Въпреки това , което може да сте чували за ,,невероятния” ефект от тренировките на празен стомах , истината е малко по-далече. Всъщност тренироката на празен стомах води до по-голяма загуба на мускулна тъкан отколкото на мазнини. Лекото презареждане преди тренировка води до подобряване интензивността на самата тренировка , особено когато става дума за кардио тренировка.

 4.Какво да ядем преди сутрешната тренировка?

Отговорът е – зависи каква е целта ни
4а. Загуба на мазнини.- ако целта ви е само  да загубите мазнини , то няколко лъжици протеин или аминокиселини с разклонена верига под някаква форма( на прах или  таблетки) са предостатъчни , за да ви дадат достатъчно енергия за едно ползотворна тренировка ( особено кардио ). Така няма да губите от мускулната тъкан , а тялото ви ще потърси алтернативни източници за задвижването си – и ето в този момент ще започне да ,,точи” от мазнините.   
4б. Представяне – ако все пак искате да подобрите самото си представяне , да надскочите  себе си , тогава ще имате и нужда от малко въглехидрат под някаква форма.  

5.Загрейте по-дълго от обикновено.

Отделете до 10 мин повече за загряване , особено ако ви чака интензивна тренировка като SPINNING. Не само , че няма да загубите , отделяйки повече време на ,,леката” част от тренировката , а ще наваксате онези екстра часове , които ви липсват в раздвижването на междуставната течност , предотвратявайки евентуални травми .

6.Закусете  добре след тренировката .

Особено ако сте имали сериозна кардио тренировка като SPINNING , задължително дайте на тялото си заслуженото. Метаболитният ефект от SPINNING тренировката продължава до 14 часа след приключването й , което значи , че тялото ви ще усвоява храната , за да възстановява мускулна тъкан  , а не за натрупването на мастни депа. Още повече захранването на тялото ви ще подобри менталното ви състояние и способността за концентрация през деня. 


Остава само да навиете часовника и да се насладите на едно прекрасно утро ;) 

0 коментара:

Публикуване на коментар