петък, 11 септември 2015 г.

Полезните качества на Амаранта






Обръщаме ви внимание , че полезните качества на амаранта се отнасят за кръвни групи А. 0 и АБ , като за кръвна група А е най-полезен.

Амарантът съдържа лектини , които водят до аглутинация при кръвна група Б ( не може да се усвои от организма и води до натрупвания , които кръвта разпознава като чужди и атакува)



Статията е заимствана от сайт http://www.artofliving.org


Някои от най-уникалните ползи за здравето при приема на амарант включват способността му да стимулира растежа и възстановяването, намаляването на възпалението, предотвратяването на някои хронични заболявания, повишаването на костната здравина, регулиране на ниско кръвно налягане, подобряване на имунната система, намаляване на появата на разширени вени, поддържане на здрава коса и здравословно тегло.


Въпреки, че има много разновидности на амарант, които се считат за плевел, има някои сортове, които се култивират като листни зеленчуци и видове зърнени култури. Семената на амаранта са високо оценявани в продължение на хиляди години, по-специално от страна на местните култури на Централна Америка и Мексико. Древните култури използват амаранта като основна неизменна част от хранителния си режим, поради високата му концентрация на протеини, минерали и витамини. Амарантът е бил изнесен в други части на света, включително Европа и Северна Америка, но все още предимно се отглежда и консумира в Централна Америка.


И листата, и семената на амаранта са ценни от гледна точка на здравните им ползи за човека. Независимо дали ще избереш да го консумираш като листен зеленчук, пшеничено зърно или под формата на брашно, зависи каква полза за здравето си търсиш. Самият корен също се консумира и е богат на минерали и хранителни вещества. Като се има предвид гъвкавостта и високата концентрация на антиоксиданти и фитостероли, амарантът е една от най-ценните здравословни храни, за които никога може да не сте чували. Сега, нека да погледнем по-отблизо многобройните ползи от амарант.





Съдържа протеин:


Това определено е най-добре познатият му аспект, който го прави ценен хранителен източник за толкова много култури. Протеинът е от съществено значение за растежа и създаването на нови клетки и тъкани, както и за енергийните нужди и метаболитната функция на организма. Амарантът съдържа по-висока концентрация на протеин от почти всяка друга зърнена култура на пазара. Още по-впечатляващо е, че дори в листата на амарант се съдържат полезни протеини!



Антиоксидантна активност:


Ново изследване разкрива, че амарантът също съдържа определен пептид, който също се идентифициран в соята,може да намали възпалението в организма и дори да предотврати активността на свободни радикали, които могат да причинят ракови образувания. Тази противовъзпалителна молекула също може да помогне за облекчаване на състояния като артрит, подагра и други проблеми, свързани с възпаление.




Костното развитие:


Листата от амарант съдържат широка гама от минерали, включително висока концентрация на калций. Има много малко листни зеленчуци, които съдържат по-високо ниво на калций, което прави амарантът истинска суперхрана от гледна точка на повишаване на здравината на костите и предотвратяване на остеопороза. Калцият е важен минерал за предотвратяване на деминерализация на костите.




Здраве за храносмилателната система:


Има редица стомашно-чревни ползи от приемането на амарант, заради високото му съдържание на фибри, което води до по-лесно смилане на храната и улеснява ефективно усвояване на минерали. Въпреки това, амарантът също не съдържа глутен, което означава, че за милиони хора, страдащи от заболявания или непоносимост към глутен амарантът осигурява надеждна алтернатива.




Сърдечно-съдови заболявания:


Хранителните влакна, споменати по-горе, също така помагат да се балансира холестеролът в тялото чрез премахване на "лошия" холестерол от сърдечно-съдовата система. Освен това, амарантът съдържа огромно количество витамин К, който подпомага здравето на сърцето. Съдържанието на калий в амарантът помага за понижаване на кръвното налягане, като разширява кръвоносните съдове и намалява напрежението върху сърдечно-съдовата система, като по този начин предотвратява и шансовете за развитие на атеросклероза. Високото съдържание на фитостероли също допринася за намаляване на "лошия" холестерол.



Разширени вени


Въпреки, че това не може да засегне всеки, разширените вени могат да бъдат грозни и неудобни, но и много опасни. Амарантът съдържа множество флавоноиди, включително рутин, който е пряко свързан с премахването на разширени вени чрез укрепване на стените на капилярите. Високата концентрация на витамин С е неразделна част от производството на колаген, който помага за възстановяване и укрепване на стените на кръвоносните съдове.




Отслабване:


Като се има предвид, че добавянето на протеин в диетата ти набавя конкретен хормон, който потиска апетита и те държи сит, приемането на зърна от амарант могат да ти помогнат да си във форма и да отслабнеш. Хранителните влакна също намаляват апетита, понижават вероятността да похапваш между основните хранения и те лишават от допълнителните килограми.



Здраве за очите:


Значителното ниво на каротеноиди и витамин А, намерени в листата на амарантът са силен тласък за здравето на очите, тъй като тези антиоксиданти могат да предотвратят дегенерация на макулата и да спрат развитието на катаракта. С понижаване на оксидативния стрес в очната система, амарантът може да ти помогне да запазиш доброто си зрение за години напред.



Вродени дефекти: Фолиевата киселина често се пренебрегва по отношение на важните минерали, съдържащи се в нея, но те са особено важни, особено за бременните жени и майките. Дефицитът на фолиева киселина може да доведе до дефекти на невралната тръба при новородени, затова добавяй няколко зърна или листа амарант в своята диета по време на бременност!


ЗАКУСКА с АМАРАНТ, орехи и мед


Нуждаеш се от допълнителна енергия през деня? С купа, пълна с това богато на протеини супер зърно, гарнирана с малко мляко, ядки и мед можеш да си я набавиш.

От 4 до 6 порции

Общо време за приготвяне: 30 минути

СЪСТАВКИ:

2 чаши амарант

4 чаши вода

1/2 чаена лъжичка сол

Счукани или нарязани орехи или бадеми; мед или чист кленов сироп; мляко.

ПОДГОТОВКА: В тенджера изсипи амаранта и водата. Покрий тенджерата и остави сместа да заври, разбърквай от време на време с помощта на гумена топлоизолираща шпатула, след това намали температурата до по-ниска и остави да къкри, докато течността се абсорбира, около 20-25 минути. Разбърквай и добави сол.

Свали тенджерата от котлона и остави да престои захлупена от 5 до 10 минути. Разсипи амаранта в купички и отгоре добави ядки, мед и мляко.

0 коментара:

Публикуване на коментар